Odporność zależy od wielu czynników, a jednych z głównych jest odpowiednio zbilansowana dieta, w której dostarczamy organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Istnieją produkty żywnościowe, które w sposób szczególny wzmacniają odporność. Jednym z nich jest czosnek.

Właściwości czosnku

Czosnek, tak jak cebula czy por, zaliczany jest to grupy tak zwanych warzyw cebulowych. Uważa się je za cenne źródło siarczków organicznych. Właściwości zdrowotne czosnku były już znane cztery tysiące lat temu. Pierwsze informacje o leczniczym wykorzystaniu tego warzywa pochodzą z epoki neolitu. Już w starożytności wierzono we wzmacniające odporność działanie czosnku (1,2).

Czosnek przez wielu uważany jest za „naturalny antybiotyk”. Nic dziwnego – zawarte w nim fitoncydy wykazują silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki aktywności przeciwdrobnoustrojowej czosnek może być stosowany w terapii przeziębień i stanów grypowych. Co więcej, uważa się, iż czosnek stanowi panaceum na zakażenia niektórymi bakteriami beztlenowymi (m.in. Bacteroides, prevotella, actinomyces) obejmujące jamę ustną oraz górne drogi oddechowe (1, 2).

Charakterystyczną cechą czosnku jest jego zapach, wynikający z obecności aromatycznych, zawierających siarkę substancji (2).

Czosnek dobry na odporność?

Czosnek, tak jak i inne warzywa cebulowe, zawiera witaminy c, a, e oraz witaminy z grupy b. To właśnie powyższe witaminy są w pierwszej kolejności wymieniane jako wspomagające odporność, gdyż odpowiednio: witaminy a, d oraz e pobudzają tworzenie śluzu, którego głównym zadaniem jest ochrona nabłonka dróg oddechowych, a witamina c zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych włosowatych (3). Uważa się, iż odpowiednio zbilansowana dieta jest jednym z głównych czynników wzmacniających odporność organizmu (1).

Czosnek można stosować profilaktycznie w celu podbudowania odporności. Organizm ludzki najlepiej przyswaja witaminy i składniki odżywcze pod postacią pożywienia, dlatego z zażywania czosnku wynikają większe korzyści, niż ze stosowania suplementów diety i innych preparatów farmakologicznych. (3) najlepszy efekt terapeutyczny uzyskujemy poprzez przyjmowanie czosnku pod rozdrobnioną postacią. Nie powinno się poddawać warzywa działaniu wysokich temperatur (2). 

Więcej informacji na temat temat znajdziesz na: odpornosc.expert >>

  1. Wnęk d. 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność. Http://dieta.mp.pl/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc data dostępu: 30.03.2017
  2. Sobolewska d. Czosnek ogrodowy. Http://dieta.mp.pl/zasady/77697,czosnek-ogrodowy data dostępu: 30.03.2017
  3. Duraj i. Od czego zależy odporność? Http://dieta.mp.pl/wywiady/90034,od-czego-zalezy-odpornosc data dostępu: 30.03.2017

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ