Marokańskie złoto

0
2469

Przeciwdziała starzeniu się skóry, redukuje zmarszczki, zapobiega powstawaniu rozstępów, łagodzi podrażnienia,natłuszcza i odżywia skórę. Jest wysoko cenionym produktem kulinarnym i wykazuje działanie prozdrowotne. To tylko kilka cennych właściwości „płynnego złota Maroka”. Czym więc jest „marokańskie złoto” i czemu zawdzięcza swoje właściwości ?

„Złoto Maroka” to olejek arganowy pozyskiwany z nasion owoców drzewa arganii żelaznej (Argania spinosa), które uprawiane jest właśnie na terenach Maroka. Tradycyjnie w kulturze marokańskiej wykorzystywany był w leczeniu min. chorób skóry (wysypki, stany zapalne, łuszczyca). Do dziś stosowany jest w lecznictwie, w gastronomii  (gdzie używany jest jako dodatek do wielu potraw min. chleba, tażinu, kuskusu oraz pasty amlou) oraz w kosmetologii do pielęgnacji skóry.

Działanie pielęgnacyjne

Olejek arganowy jest bogaty w niezbędne nienasycone  kwasy tłuszczowe, głównie kwas  oleinowy (45-55%) oraz linolowy (29-36%). Dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych i witaminy E wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwstarzeniowe. Pomaga redukować zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu nowych. Działanie antycellulitowe oraz zapobiegające rozstępom pomocne jest w pielęgnacji skóry kobiet w ciąży. Olejek arganowy odżywia skórę, łagodzi podrażnienia oraz pomaga w regeneracji i gojeniu się ran. Przez odnawianie płaszcza hydrolipidowego skóry stosowany jest w pielęgnacji skóry atopowej, suchej oraz z egzemą i łuszczycą. Zapobiega wypadaniu i przesuszaniu włosów.

Dzięki tym właściwościom olejek arganowy znalazł zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej i skłonnej do podrażnień. Na rynku dostępna jest szeroka gama kosmetyków z dodatkiem olejku arganowego min. balsamy i olejki do ciała, odżywki i szampony do włosów.

Działanie zdrowotne

W tradycyjnej medycynie marokańskiej olejek arganowy stosowany doustnie miał za zadanie chronić wątrobę oraz zapobiegać i leczyć miażdżycę. Często podawany był kobietom w ciąży celem zapobiegania poronieniom.  Olejek arganowy swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza przeciwutleniaczom (szczególnie witaminie E i związkom fenolowym) oraz wielonienasyconym kwasom tłuszczowym. Regularne spożywanie oleju arganowego obniżać może poziom frakcji cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu”) oraz triglicerydów we krwi. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu zapobiegać on może powstawaniu procesów miażdżycowych.  Olejek arganowy jest więc cennym produktem w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Wykorzystanie w kuchni

Olejek arganowy jest cennym produktem, który nadaje potrawom orientalny smak. Jest dodatkiem do potraw z mięs i ryb, kuskusu, tażinu czy chleba. Jedną z najpopularniejszych tradycyjnych potraw z oleju arganowego jest marokańska pasta amlou, przygotowywana z dodatkiem miodu oraz prażonych migdałów.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ