Zdrowe odżywianie stało się w ostatnich latach wyjątkowo popularne. Zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy, widząc efekty dobrej, zbilansowanej diety dla naszego ogólnego stanu, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Zdrowa dieta – jak można ją zacząć i na na jakie produkty warto zwrócić uwagę?
Jak zacząć zdrowo się odżywiać?
Zarówno dietetyce, jak i psychologowie zwracają uwagę, że tzw. diety cud mają działanie wyniszczające dla naszego organizmu i są zazwyczaj mało skuteczne. Po spadku wagi bardzo często wracamy bowiem do starych przyzwyczajeń, co powoduje efekt jo-jo, a restrykcyjne ograniczenia w błyskawicznych dietach rozregulowują nasz układ pokarmowy i mogą być groźne na dłuższą metę. Zdrowa dieta to więc stopniowa zmiana swoich przyzwyczajeń, przestawianie się na zamienniki szkodliwych produktów i wprowadzanie ich do naszego codziennego żywienia. Decydując się na drobne, ale znaczące zmiany, nie musimy ograniczać swoich upodobań, a zdrowy styl życia staje się po pewnym czasie dla nas w zupełności normalny.
Jakie produkty warto wprowadzić do zdrowej diety?
Wśród produktów polecanych do wprowadzenia do naszych codziennych posiłków znajdują się tzw. superfoods, które oferuje w dużym wyborze sklep Słodkie Zdrowie, https://slodkie-zdrowie.pl/pl/. Zielony jęczmień, nasiona chia, pestki i orzechy, a także spirulina to produkty, których dobroczynny wpływ na nasze zdrowie jest znany od lat w różnych częściach świata. Pestkami i orzechami można zastąpić niezdrowe tuczące przekąski, typu chipsy czy paluszki, a jęczmień, spirulinę lub nasiona chia spożywać wraz z sałatkami i koktajlami, które mogą stanowić jeden z polecanych pięciu posiłków w ciągu dnia.
Składnikiem o doskonałym działaniu, w naturalny sposób przyspieszającym proces trawienia, jest również błonnik dostępny w wielu produktach spożywanych na co dzień, przede wszystkim warzywach i owocach, ale także w suplementach diety. Szczególnie dużo znajdziemy go w nasionach babki płesznik, również dostępnej w sklepie Słodkie Zdrowie. Można ją spożywać jako napój, w ilości dwóch łyżeczek dwa razy dziennie, zmieszanych z letnią wodą lub dodać do wypiekanego w domu chleba czy posypać sałatki.
Wśród odradzanych przez dietetyków produktów, których nazbyt dużo znajduje się w spożywanych posiłkach jest cukier. Jeśli trudno nam obejść się bez słodkiego smaku, możemy stopniowo zamieniać cukier na ksylitol. Fiński cukier brzozowy ma nie tylko niższy indeks glikemiczny i zdecydowanie mniej kalorii, ale także wpływa korzystnie na stan naszych zębów, zmniejszając ryzyko występowania próchnicy u dzieci i dorosłych.