Warzywa podstawą diety na piękną fryzurę
fot. Pixabay.com

Skóra głowy wymaga właściwej pielęgnacji i odpowiednich witamin, minerałów i składników odżywczych. Gdy ma ich pod dostatkiem włosy są mocne, zdrowe, nie łamią się, a my wyglądamy jak marzenie. Co więc jeść, aby mieć zdrowe włosy? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/dieta-na-piekna-fryzure-podstawowe-zasady/

Dieta na piękną fryzurę i zdrowe włosy – poznaj zasady

Gdy myślimy o tym, aby dietą zadbać o naszą fryzurę, naczelną zasadą powinno być unikanie wszystkiego, co nam szkodzi. Dlatego przyszedł czas na wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów wysokoprzetworzonych, zupek w proszku czy dań typu fast food. Do tego dochodzą słodycze, słone przekąski, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Czas najwyższy o nich zapomnieć.

Piękna fryzura dzięki diecie zdrowej i racjonalnej

Racjonalna dieta to taka, która dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych do jego funkcjonowania składników odżywczych. To także taka dieta, dzięki której ani się nie przejadamy, ani nie głodzimy. Warto tutaj wspomnieć, że głodówki nie najlepiej wpływają na kondycję naszych włosów, dlatego lepiej z nich zrezygnować.

O czym więc powinniśmy pamiętać? Węglowodany, białka, dobre tłuszcze – zwłaszcza kwasy omega 3 i 6. Tych dostarczą nam pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze, ryby, drób. Nie możemy również pomijać warzyw. Im ich więcej na naszym talerzu, tym lepiej dla naszych włosów. Dostarczą niezbędne pierwiastki, witaminy i przede wszystkim błonnik.

Pierwiastki i witaminy w diecie na piękne i zdrowe włosy

Włosy, aby rosnąć i stawać się mocnymi potrzebują siarki i cynku. Siarka ma wpływ na pracę aminokwasów, które stanowią budulec włosa, a cynk pomaga włosom rosnąć. Najlepsze źródła siarki to produkty wysokobiałkowe takie jak jaja, drób, mleko, jogurty naturalne. Sporo można jej także znaleźć w cebuli i czosnku. Cynk z kolei znajdziemy w kaszy gryczanej, pestkach dyni i owocach morza.

Miedź, która wpływa na kolor naszych włosów, znajdziemy we wszystkich warzywach, które rosną w ziemi. I tak ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler czy por sprawią, że długo nie będziemy musieli martwić się przedwczesnym siwieniem.

Niacyna, tiamina i kwas pantotenowy to witaminy z grupy B, bez których nasze włosy nie będą tak piękne, jak sobie wymarzyliśmy. Pełno ich w kaszach, warzywach strączkowych, warzywach liściastych i twarogu.

Witamina C, która wspomaga wchłanianie składników odżywczych przez mieszki włosowe, ma też wielki wpływ na dobrą kondycję skóry głowy. Nie szukajcie jej w cytrynie, bo wbrew pozorom wcale nie jest jej tam zbyt wiele. Ale za to natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, brukselka czy szpinak szybko uzupełnią jej niedobory.

Zobacz też: http://www.suplementyzdrowia.pl/poznaj-najwazniejsze-zasady-diety-katogenicznej/

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ