Oscypek – jak rozpoznać prawdziwy i na co zwracać uwagę przy zakupie?

Polacy często jeżdżą w góry. W lecie, w majówkę, czy w okresie bożonarodzeniowym przeżywają one prawdziwe oblężenia, a turystów można spotkać na każdym kroku. Nic dziwnego w końcu góry mają wiele zalet – dziką i piękną przyrodę, wspaniałe szlaki, a także oscypki.

Oscypek – symbol polskich gór

Oscypki wielu osobom kojarzą się z górami, wakacjami, a także pieszymi wędrówkami. Nie da się ukryć, że te najlepsze kupimy tylko u prawdziwych górali, żadne inne nie będą tak smakować. Oscypki można jeść na wiele sposobów. Najlepsze będą te podawane na ciepło.

Mnóstwo osób uwielbia rozpływające się oscypki z grilla podawane z żurawiną. Obecnie coraz częściej oscypki są sprzedawane i przygotowywane nie tylko przez prawdziwych górali, ale też przez inne osoby. Niestety, często nie mają oni nic wspólnego z produkcją oscypków, więc efekcie ser nie jest zbyt smaczne, jego pochodzenie oryginalne. Obecnie w sezonie wakacyjnym oscypki można kupić nawet nad morzem. Jednak nie każdy ma ochotę na podróbki. Zależy im, aby zjeść prawdziwego, oryginalnego oscypka. Dlatego mamy dla

Was kilka porad, abyście dokonali właściwego zakupu.

Prawdziwy oscypek chroniony przez Unię Europejską zatwierdzonym znakiem jakości
Na początku warto zdać sobie sprawę, że nawet przepisy określają prawdziwość oscypków.

Ten oryginalny jako produkt regionalny Podhala, jest chroniony przez Unię Europejską zatwierdzonym znakiem jakości. Brzmi trochę niezrozumiale? Już Wam wyjaśniamy, o co chodzi. Taka regulacja sprawia, że nie każdy ser owczy, który kupujemy, w rzeczywistości jest oscypkiem. Oscypek musi spełniać określone wymagania, a w tym zakresie obowiązują bardzo restrykcyjne normy. Ich zadaniem jest określenie dokładnej wielkości, kształtu, a nawet faktury serka.

Pomysłowi górale

Warto jednak pamiętać, że górale nie pozwolą tak łatwo na utratę zarobków. Dlatego mają wiele sposobów, aby ominąć regulacje unijne. Najprostszym z nich jest umieszczanie na stoiskach różnych nazw. W górach możecie więc trafić na oscypek, serek z gór czy ser bacy. Wychodzi na to, że sama nazwa jest już pierwszym kryterium, które pomaga w wyborze oryginalnych oscypków.

Istotny jest również skład i kolor

Kolejnymi istotnymi czynnikami są skład i kolor oscypka. W sumie skład może być najważniejszy, w końcu to on decyduje o smaku serka, a na oscypki decyduje się wydać więcej pieniędzy właśnie ze względu na ich niepowtarzalny smak. Przepisy unijne dokładnie mówią, co musi zawierać oscypek, aby był uznany za prawdziwy.

Oscypek – jak rozpoznać prawdziwy i na co zwracać uwagę przy zakupie?

Tak więc musi się w nim znaleźć przynajmniej 60 procent mleka owczego. Jak już wspomnieliśmy bardzo ważny jest też kolor. Trzeba pamiętać, że podrobione oscypki bywają farbowane. Oryginalny oscypek powinien mieć jasny, lekko brązowy kolor. Warto też pamiętać, że oscypki powinny być miękkie i niewysuszone, a ich smak powinien być lekko ostry.

Serki z mleka krowiego to nie oscypki

Innym sposobem na obejście przepisów przez górali jest produkowanie serów z mleka krowiego. Trzeba wspomnieć, że są one delikatniejsze w smaku. Górale decydują się na ich produkcję, gdyż jest ona znacznie łatwiejsza i tańsza. Jednak trzeba pamiętać, że takie serki nie są prawdziwymi oscypkami.

Warunki produkcji także mają wpływ

To jednak nie koniec kryteriów, które decydują o prawdziwości oscypka. Przepisy unijne dokładnie informują, że oscypki muszą powstawać w odpowiednich warunkach. Bardzo ważne warunki higieniczne i sanitarne, w jakich produkuje się sery. Warto wspomnieć, że istnieje nawet specjalna komisja sanepidu, która jest powołana w celu kontrolowania procesu i warunków przygotowywania oscypków. Warto więc wiedzieć, że żaden oscypek nie powstaje w przypadkowy sposób.

Te wszystkie czynniki mogą Wam pomóc rozróżnić oscypki, ale tak naprawdę odróżnienie prawdziwego oscypek od podrobionego jest naprawdę trudne. Dlatego najlepiej kupować je od zaufanych sprzedawców, którzy mają swoje bacówki, nie są nastawieni na masową produkcję i posiadają odpowiedni unijny certyfikat.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ