Kasze i ich wpływ na nasze zdrowie

0
66

Zdrowe odżywianie to temat, który stanowi bardzo popularny ostatnio wątek. Nasze społeczeństwo coraz częściej zaczyna przykładać coraz większą rolę do swoich posiłków. Czasy, kiedy tzw. fast-foody stanowiły niekiedy podstawę diety odeszły w niepamięć. Dziś zdrowa, bogata we właściwości odżywcze dieta stanowi pewnego rodzaju standard. Do produktów charakteryzujących się dużą dawką potrzebnych witamin możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju kasze. Różnią się one formą przetworzenia oraz zawartością odżywczą. Możemy przygotowywać na ich podstawie bardzo zróżnicowane dania. Zarówno te oparte na tradycyjnej polskiej kuchni jak i również tej uważanej za nowoczesną, wzorowaną na daniach z różnych zakątków świata.

Dla kogo kasza powinna stanowić ważny element diety

Standardowa odpowiedź skoncentrowana wokół zagadnienia związanego ze zdrową żywnością brzmiałaby: dla każdego z wyjątkiem indywidualnych alergii. Jest to oczywiście prawda, lecz kasze szczególnie polecane są osobom, które mają problemy z nadciśnieniem tętniczym, układem krążenia bądź chorobami serca. Jest ona również dobrym rozwiązaniem dla osób, których codzienne funkcjonowanie oparte jest na dużej dawce stresu. Wśród wszystkich rodzajów kasz jedna z najbardziej popularnych to kasza jęczmienna, szczególnie polecana osobom z problemami nadciśnienia bądź zbyt wysokiego cholesterolu.

Kasza wskazana jest osobom będącym na diecie. Oczywiście spożywana w odpowiednich proporcjach.

kasza

Warto jednak pamiętać, że polewanie jej sosem bądź zestawienie wraz z masłem, olejem może nie stanowić już elementu prawidłowo prowadzonej diety. Osoby, które mają problem z wykluczeniem słodyczy będąc na diecie, powinni szczególnie uwzględniać w swoich potrawach kasze. W przeciwnym razie ich poziom glukozy może się obniżać, co powoduje chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Kasze to co prawda produkt bogaty w kalorie, jednak duża dawka skrobi, która jest w niej zawarta nie powoduje nadmiernego przybierania wagi. Warto jedynie wykluczyć w czasie diety kaszę manną, ponieważ może ona nie sprzyjać odchudzaniu.

Proponowane potrawy

Składnik ten warto łączyć w mlekiem, mięsem tak by odpowiednio uzupełniać aminokwasy. Jednym z przykładowych rozwiązań jest kasza jęczmienna polskiego producenta Melvit, która charakteryzuje się dużą zawartością błonnika. Możemy na jej podstawie przyrządzić tradycyjne gołąbki, krupnik, zupę gulaszową bądź dodać ją jako składnik do sałatki zawierającej jajka oraz pomidory. Jest to także jeden ze składników w przygotowywaniu sosu  grzybowego bądź zapiekanki z cukiniami. Kasza manna może okazać się ciekawym dodatkiem w słodkich wypiekach. Kasza gryczana to zaś ciekawy sposób na dodatek do pierogów wraz z twarogiem. Kasza jaglana może stanowić składnik wykorzystywany do przyrządzania serników, szarlotek. Nietypowym deserem może być budyń na bazie truskawek oraz kaszy jaglanej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ