Zdrowotne właściwości wody jonizowanej

Woda stanowi fundament życia na ziemi, dlatego zwykle jesteśmy przekonani, że każda czysta woda ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony to prawda, ponieważ znacznie lepiej pić wodę niż na przykład kawę, czarną herbatę, czy słodzone napoje. Z drugiej strony, jeżeli zależy nam na szczególnych właściwościach, powinniśmy sięgnąć po wodę jonizowaną.

Cząsteczki i molekuły wody

Cząsteczki wody łączą się wzajemnie jako molekuły, tworząc tzw. klastry. Klastry wody kranowej i butelkowanej składają się z 12-20 molekuł, ich struktura nie pozwala na swobodne wchłanianie przez komórki. Proces jonizacji sprawia, że klastry stają się mniejsze, dokładniej heksagenalne, a więc składają się tylko z sześciu molekuł. Woda jonizowana łatwiej przechodzi do komórek i szybciej nawadnia organizm. Jej główną zaletą jest zwiększenie efektywności komórek przy przemianie materii, co z kolei ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu. Dzięki procesowi jonizacji powstają naturalne antyoksydanty, które eliminują rozwój wolnych rodników. W sklepach, zwłaszcza na regałach ze „zdrową żywnością”, możemy znaleźć produkty, które według producenta napełnione są antyoksydantami. Nigdy nie mamy jednak pewności, czy antyoksydanty rzeczywiście się tam znajdują. Jeśli zatem zależy nam na blokowaniu i hamowaniu rozwoju wolnych rodników, zdecydowanie lepiej jest postawić na sprawdzone jonizatory wody i mieć pewność, że do naszego organizmu dotrze wysokoalkaliczna, bogata w antyoksydanty woda.

Eliminacja zakwaszenia organizmu

Woda alkaliczna, która powstaje przez jonizację przemysłowej wody pitnej, eliminuje zakwaszenie organizmu – dowiadujemy się w firmie Global Water z Czeladzi. Woda alkaliczna naładowana jest wolnymi elektronami, a więc stanowi naturalny antyutleniacz. Woda łatwo oddaje wówczas swoje elektrony i jednocześnie eliminuje szkodliwe wolne rodniki tlenowe. Woda alkaliczna blokuje oddziaływanie aktywnego tlenu na nasze komórki, dzięki czemu są one mniej narażone i mniej podatne ja infekcje i choroby. Dodatkowo jonizowana woda hamuje fermentację w systemie trawiennym, eliminując między innymi nadmiar fenolu, amoniaku, czy wodosiarczanu. Pozwala to pozbyć się nawracających niestrawności, zgagi i chronicznego zmęczenia, które może powodować niewłaściwa dla naszego organizmu dieta. Warto wiedzieć, że gotowanie w wodzie jonizowanej poprawia wartości odżywcze i smak pokarmów. Wielu zwolenników wody alkalicznej podkreśla dodatkowo, że jest to dobre dla środowiska, ponieważ nie kupujemy wody w plastikowych butelkach.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ