W okresie jesienno-zimowym zwykle pamiętamy o tym, żeby dostarczać naszemu organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w tych mało sprzyjających warunkach pogodowych. Wraz z nadejściem wiosny i lata odstawiamy większość tego typu suplementów, licząc na to, że wszystko to dostarczymy z kolorowego i sezonowego pożywienia. W przypadku tranu jest to jak najbardziej uzasadnione. Trzeba jednak pamiętać także, że wiele wartościowych składników, które występują w pożywieniu jest w takiej formie mniej przyswajalna i przez to nie chronią one organizmu tak dobrze, jak byśmy sobie tego życzyli.  

Cenne właściwości tranu

W takich sytuacjach z pomocą przychodzi doskonale znany niemal wszystkim dorosłym tran. Jeszcze kilkanaście lat temu był on zmorą niejednego ucznia, który musiał przyjmować go w formie płynnej przez okres jesieni i zimy, aż do czasu kiedy zza chmur wyszły pierwsze promienie wiosennego słońca. Dziś tran występuje w dwóch postaciach – w płynie, w kapsułkach – i w zależności od tego czy podaje się go dzieciom czy dorosłym. Zarówno dla jednych jak i drugich jest to niezwykle wartościowy preparat, którzy korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

  • Tran doskonale wpływa na pracę mózgu – zawarte w nim kwasy Omega-3 poprawiają pamięć i koncentrację, a także biorą udział w przekazywaniu bodźców nerwowych do wszystkich komórek ciała.
  • Tran wzmacnia układ odpornościowy – witamina A pomaga uszczelniać błony śluzowe, dzięki czemu organizm jest mniej narażony na liczne infekcje, a kwasy Omega-3 i Omega-6 wspomagają produkcję hormonów przeciwzapalnych, które tworzą układ immunologiczny.
  • Tran wpływa także na działanie układu sercowo-naczyniowego – pomaga regulować ciśnienie tętnicze oraz poziom złego i dobrego cholesterolu, zapobiega arytmii, a także pozytywnie wpływa na proces krzepnięcia krwi.
  • Tran zalecany jest także osobom borykającym się z problemami układu kostno-stawowego – zawarte w nim witaminy biorą udział w przyswajaniu wapnia i fosforu – głównych budulców zębów i kości. Stosuje się go także w profilaktyce krzywicy oraz w celu zapobiegania osteoporozie.

Tran dla dzieci i dla dorosłych

Mając na uwadze wiele korzystnych właściwości tranu, obecnie zaleca się jego stosowanie nie tylko dorosłym w okresie zwiększonej zachorowalności, ale także dzieciom, głównie powyżej 3. roku życia. W tym czasie mały organizm wymaga nie tylko doskonałej przede wszystkim niezawodnej  odporności – to także okres, w którym dziecko rozwija się niezwykle szybko i właśnie dlatego potrzebuje dodatkowego wsparcia. Właśnie dla najmłodszych opracowano nowoczesne formuły tych preparatów i wzbogacono je nie tylko dodatkowymi witaminami i minerałami, ale także naturalnymi substancjami smakowymi, w postaci soku z malin czy czarnego bzu – zobacz dostępne produkty na https://www.apteka-melissa.pl/grupa/tran.html. Dzięki nim tran z lekarstwa, staje się pysznym syropem, który można stosować przez cały rok. Dla dorosłych natomiast dostępne są zarówno syropy, jak i kapsułki z dodatkiem ekstraktu z czosnku, mięty czy cytryny, które również znacząco poprawiają walory smakowe preparatu oraz dodatkowo wspomagają ochronę organizmu.

Tran to tłuszcz zwierzęcy (rybny), który jest łatwo przyswajalny przez organizm i który wspomaga jego prawidłową pracę, nawet w wyjątkowo niekorzystnych dla niego okresach, takich jak choćby jesień czy zima, zwiększony wysiłek umysłowy i fizyczny oraz czas rekonwalescencji po chorobie. Ten wartościowy składnik, warto na stałe włączyć do swojej diety. Trzeba jednak pamiętać, by stale kontrolować jego poziom i co jakiś czas robić sobie przerwę w jego przyjmowaniu. Jak wiele bowiem podobnych substancji, tak samo i tran, może odkładać się w organizmie, a jego nadmiar – powodować hiperwitaminozę. Stosowany według zaleceń lekarza lub producenta – przyniesie jednak znacznie lepsze korzyści i na długo poprawi nie tylko kondycję organizmu, ale także nasze samopoczucie.       

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ