Produkty bezglutenowe

Czy przebywanie na diecie bezglutenowej musi być traumą i utrapieniem? Oczywiście, że nie! Współcześnie wybór produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakię i z nietolerancją glutenu jest znacznie szerszy niż było to kilka lat temu. Dzięki dużej różnorodności, a także dostępności produktów bezglutenowych, możliwe jest dalsze czerpanie przyjemności z codziennego jedzenia – nawet będąc na diecie.

Produkty bezglutenowe, po które można sięgać…

Jak sama nazwa mówi, w diecie bezglutenowej nie może być … glutenu! Wśród nich możemy wymienić ryż, ziemniaki, kukurydzę, grykę, proso, soję, tapiokę, maniok, amarantusa, fasolę, soczewicę, sorgo, sago, orzechy, jak również warzywa, owoce i mięso. Wśród dozwolonych produktów bezglutenowych jest także herbata, kawa i miód. Tak naprawdę, lista artykułów żywnościowych dedykowanych dla osób na diecie bezglutenowej jest znacznie dłuższa. Produkty wymienione powyżej stanowią jedynie ich niewielki skrawek. Niemniej jednak, należy zachować ostrożność podczas ich doboru, albowiem może się zdarzyć, że niektóre zboża będą zanieczyszczone glutenem. Dlatego tak ważne jest, aby wnikliwie czytać informacje zamieszczone na etykiecie wybranych produktów bezglutenowych i wybierać tylko tę żywność, która jest opatrzona znakiem przekreślonego kłosa.

… i których należy się wystrzegać

W diecie bezglutenowej panuje całkowity zakaz spożywania artykułów żywnościowych, w których występuje gluten, czyli mieszanka białek roślinnych, gliadyny i gluteniny. Orkisz, żyto, pszenico, jęczmień – tych zbóż osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu powinny wystrzegać się jak ognia. Nawet ich niewielka ilość może doprowadzić do zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Jakie jeszcze produkty są niewskazane? Wszelkiego rodzaju kaszy manny i jęczmienne, ciastka, herbatniki czy makarony z mąk zbożowych. Produkty bezglutenowe to nie jest także kaszanka, salceson i pasztetowa. Jego niewielkie ilości mogą ukrywać się także w musztardach, majonezach, lodach, płatkach zbożowych, chipsach czy proszkach do pieczenia.

Gdzie kupić produkty bezglutenowe?

Żywność wolna od glutenu – gdzie jej szukać? To częsty dylemat osób rozpoczynających swoją przygodę z dietą. Na szczęście asortyment tychże artykułów żywnościowych jest coraz bogatszy i bardziej dostępny. A więc, szeroki ich wybór można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Produkty ze znakiem przekreślonego kłosa coraz chętniej pojawiają się również w marketach, a także znaleźć ją można wśród lokalnych producentów, którzy zajmują się wytwarzaniem żywności o krótkim terminie ważności.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ