Mniszek lekarski, zwany również mniszkiem pospolitym bądź mleczem to wieloletnia bylina, która posiada głęboko wycięte liście, osiąga maksymalnie 50 cm wysokości oraz kwitnie od kwietnia do sierpnia. Po przekwitnięciu, z kwiatostanu mniszka tworzy się puchowa kula, która rozsypuje się przy dmuchnięciu. Cała roślina zawiera lepki oraz gęsty sok mleczny.

Kwiatostany mniszka zbiera się po całkowitym rozwinięciu, natomiast korzenie wykopuje się jesienią. Należy suszyć, zarówno kwiatostany jak i korzenie w przewiewnym oraz zacienionym miejscu.

Mlecz – właściwości i zastosowanie

Mniszek działa moczopędnie oraz przeczyszczająco. Ponadto, pomaga w dolegliwościach reumatycznych, chorobach wątroby i woreczka żółciowego, a także zaburzeniach trawienia. Spożywanie mniszka, obniża także poziom cukru we krwi. Polecany jest również przy przeziębieniu oraz zapaleniu oskrzeli. Mlecz możemy też stosować zewnętrznie, ponieważ leczy on choroby skóry oraz owrzodzenia.

Z mniszka możemy przygotować odwar z korzeni. W tym celu, należy 1 łyżkę ususzonych i rozdrobnionych korzeni zalać szklanką wody i gotować przez 5 minut, następnie odstawić na 10 minut i odcedzić. Odwar pijemy 3 razy dziennie po 125 ml, zawsze przed jedzeniem. Można również przygotować odwar z kwiatów. Dwie łyżki kwiatów trzeba zalać 2 szklankami ciepłej wody i gotować przez 20 minut, po czym odcedzić. Odwar ten pijemy rano i wieczorem po jednej szklance. Z mniszka możesz także przygotować w sokowirówce leczniczy sok ze świeżych liści i łodyg. Sok należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Jeżeli chcemy wykorzystać mlecz do zrobienia okładów, musimy wykonać papkę z rozdrobnionych liści i kwiatów (liście i kwiaty zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i zagotowujemy). Ciepłą jeszcze papkę należy nałożyć na gazę, a następnie okładać chorą skórę. Świeże liście mlecza możemy także dodawać do sałatek. Wysuszone oraz zgniecione na proszek korzenie stosuje się jako zamiennik kawy, natomiast z kwiatów oraz liści mlecza robi się wino.

www.kobitki.pl

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ