Miody na przeziębienie

Miód jest stosowany od wieków jako remedium na różne dolegliwości, w celu poprawienia zdrowia, wzmocnienia odporności. Warto sięgać po niego przy przeziębieniu, bo przyspiesza powrót do zdrowia i pozwala uchronić się przed powikłaniami. Miód uznaje się nawet za naturalny antybiotyk, bez martwienia się o niepożądane skutki uboczne. Do wyboru jest wiele jego rodzajów, co warto mieć na uwadze przy zakupie, w zależności od jego przeznaczenia.

Dlaczego warto stosować miód na poprawę zdrowia i odporności?

W okresie jesienno-zimowym idealnym rozwiązaniem staje się miód, czyli naturalny środek, który w połączeniu z ziołami skraca czas choroby i łagodzi nieprzyjemne objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Oczywiście warto sięgać po niego profilaktycznie, aby stymulować system immunologiczny. Im mniej promieni słonecznych, świeżych warzyw i owoców w diecie, tym bardziej słabnie organizm. Następuje spadek odporności, przez co łatwo o infekcje, przede wszystkim górnych dróg oddechowych. 

Warto po niego sięgać ze względu na to, że działa on antybiotycznie, przeciwzapalnie. Niszczy chorobotwórcze drobnoustroje i hamuje namnażanie się bakterii, wspaniale nadaje się do wzmocnienia odporności. Kluczową kwestią jest wybranie produktu naturalnego, surowego, od sprawdzonego pszczelarza. Miód po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości, enzymy i witaminy zostają zniszczone. Dobrej jakości surowiec to podstawa, jeśli ma należycie spełniać swoje zadanie, pomóc podczas przeziębienia.

Jaki będzie idealny miód na przeziębienie?

Mnogość rodzajów miodu sprawia, że aż trudno zdecydować się na konkretną słodycz. Warto dowiedzieć się nieco więcej na ich temat, aby dobrać najlepszy wariant w przypadku konkretnej dolegliwości. Na przeziębienie idealnie nadaje się miód lipowy, łagodzi gorączkę, katar i szereg innych uporczywych symptomów towarzyszących choremu. Miód lipowy wzmacnia odporność, ma korzystny wpływ na układ nerwowy. Poleca się go w stanach osłabienia, przy grypie. Rewelacyjnym wyborem jest także miód gryczany, wspaniałe źródło rutyny, żelaza. Jeśli ktoś szuka produktu mocno odżywczego, warto zainteresować się tego typu słodkością, która korzystnie oddziałuje na układ krążenia. 

Ma też pozytywny wpływ na pracę serca, wspomaga proces oczyszczania naczyń krwionośnych, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy. Miód lipowy działa uspokajająco, niweluje gorączkę, jest środkiem przeciwkaszlowym. Warto sięgać po miód gryczany ze względu na jego działanie detoksykujące, odtruwanie wątroby i wspieranie jej oczyszczania. Ma właściwości antybiotyczne, dlatego warto go spożywać pomimo specyficznego, dosyć mocnego smaku. Przy anemii, niedoborach żelaza sprawdza się rewelacyjnie. Miód gryczany przyspiesza proces gojenia ran, regenerację tkanki kostnej.

Więcej informacji na temat miodów na przeziębienie można znaleźć na stronie https://miodymorawskich.pl/pl/blog/Miod-na-przeziebienie-Ktory-wybrac/15 

Jakie miody można polecić przy infekcjach?

Jeśli ktoś szuka odpowiedniego miodu w przypadku różnych infekcji górnych dróg oddechowych, to można mu śmiało polecić miód nawłociowy. Wykazuje działanie lecznicze, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Ma korzystny wpływ na pracę układu moczowego, funkcjonowanie stawów. Zawiera szereg składników odżywczych, wykazuje działanie antybakteryjne i moczopędne, niweluje stany zapalne. Godny polecenia jest miód spadziowy, przede wszystkim w schorzeniach układu oddechowego. Warto po niego sięgać przykładowo przy nieżycie dróg oddechowych, pomoże także przy zakażeniach układu moczowego

Rewelacyjny będzie miód malinowy ze względu na swoje działanie rozgrzewające i napotne. Stanowi naturalny środek na obniżenie temperatury ciała. Wiele osób nie docenia miodu rzepakowego, który wykazuje wspaniałe działanie oczyszczające. Jest w nim sporo witamin, aminokwasów i glukozy. Świetnie sprawdza się przy różnego typu schorzeniach sercowych, płucnych oraz przy nadciśnieniu, wrzodach żołądka i dwunastnicy, chorobach układu pokarmowego, trzustki i wątroby.

Jeżeli ktoś zmaga się z przeziębieniem, to powinien sięgnąć po miód akacjowy, szczególnie w przypadku dolegliwości zdrowotnych u dzieci. Wynika to głównie z jego słodkiego smaku, dlatego nawet najmłodsi nie odmówią jego spożycia. Jest bardzo chętnie przez nie spożywany, wzmacnia odporność, przeciwdziała stanom zapalnym, zapobiega schorzeniem ze strony układu pokarmowego. Nie można zapomnieć również o miodach wielokwiatowych, bardzo wartościowych, pomocnych łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Regulują ciśnienie, wzmacniają serce i naczynia krwionośne. Są także świetnym rozwiązaniem w przypadku osób z astmą, łagodzą reakcję uczuleniową na pyłki. Będą rewelacyjnym rozwiązaniem w przypadku niedokrwistości, przy ogólnym wyczerpaniu organizmu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ