Ostatnio bardzo dużo się mówi o nietolerancji glutenu. Jedni mówią, że gluten to zabójca, a inni podważają podobne opinie podpierając się twierdzeniem, że zapanowała moda na wykluczanie glutenu z diety.

Niepodważalny jest natomiast fakt, że gluten ma właściwości uczulające i jeśli jesteśmy na niego uczuleni, jest on toksyczny dla naszego organizmu. Gluten to nic innego, jak białko które obecne jest w niektórych zbożach, a mianowicie: pszenicy, jęczmieniu i życie. Badania dowodzą, że co setny polak cierpi na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Osoby chore muszą wykluczyć gluten z diety do końca życia, gdyż gluten niszczy ich kosmki jelitowe, powodując stan zapalny. Jeśli dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, kolejnym etapem jest ich zanik, co z kolei prowadzi do tego, że organizm nie jest w stanie przyjmować żadnych wartości odżywczych z pożywienia.

Smart Nutrition produkty bezglutenowe od Noble Health

Objawy nietolerancji na gluten

Przy nietolerancji na gluten, po spożyciu tego składnika czujemy się ociężali, nie mamy energii, cierpimy na ból głowy, brzucha, męczą nas wzdęcia, biegunki i wymioty. Co więcej odczuwamy ból stawów i mięśni, jesteśmy rozdrażnieni i możemy mieć stany depresyjne. O ile przy nietolerancji na gluten nasza alergia może być czasowa, tak przy celiakii dieta bezglutenowa musi już towarzyszyć nam do końca życia.

Dieta bezglutenowa – jak zacząć?

Przede wszystkim należy ustalić posiłki, przygotować menu, tak, abyśmy nie zniechęcili się pierwszego dnia. Gdy ogarniemy psychicznie przymus zmian, z resztą pójdzie już łatwiej. Wybierając produkty w sklepie musimy bacznie czytać etykiety, pilnować żeby gluten nie przedostał się do koszyka, choćby pod jedną z podchwytliwych nazw: skrobia, białko hydrolizowane, słód. Produkty bezglutenowe są już ogólnodostępne, nie powinniśmy więc mieć problemu z ułożeniem nowej diety, wykluczającej ten uczulający nas składnik. Oprócz gotowych produktów bezglutenowych znajdziemy także mieszanki bezglutenowe do wypieku, dzięki którym krok po kroku stworzysz własne pieczywo bezglutenowe. Nie tylko mnogość smaków przekona Cię do własnego wypieku chleba, tak przygotowane pieczywo jest pyszne i na długo zachowuje świeżość.

Jak szybko zauważymy poprawę samopoczucia?

Na diecie bezglutenowej wszelkie dolegliwości spowodowane glutenem znikną bardzo szybko. Poprawę samopoczucia zauważymy niemal natychmiast po odstawieniu glutenu. Dzięki dobremu samopoczuciu, energii i witalności dieta bezglutenowa stanie się nowym, lepszym startem, a nie przykrą koniecznością. Dlatego zamiast zastanawiać się, czy dieta bezglutenowa słusznie uznawana jest za fanaberię, należy wsłuchać się we własne ciało i jego potrzeby. Czasem to, co dla jednego jest jedynie kaprysem, innemu może uratować zdrowie.

Skąd czerpać pomysły na bezglutenowe dania?

Internet jest kopalnią wiedzy i pomysłów. W sieci znajdziesz mnóstwo wspaniałych przepisów na dania bezglutenowe. Bezglutenowe pieczywo, bezglutenowe ciasta, kaszka bezglutenowa, ciasteczka i desery. Wystarczy chwila, by przenieść się w świat prawdziwej magii kulinarnej.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ