Co robić przy hipoglikemii reaktywnej?

0
924

Hipoglikemia reaktywna jest hipoglikemią poposiłkową i charakteryzuje się spadkiem glukozy we krwi po jedzeniu. Najczęściej objawy pojawiają się w ciągu 4 godzin po jedzeniu. Hipoglikemia reaktywna nie ma powiązania z cukrzycą. Dowiedz się więcej, jakie objawy daje hipoglikemia reaktywna i jak ją skutecznie leczyć oraz jak jej przeciwdziałać.

Przyczyna powstania hipoglikemii reaktywnej nie jest do końca poznana, chociaż powiązanych jest z nią kilka schorzeń. Leczenie skupia się głównie na wyrównaniu poziomu cukru we krwi, poprzez stosowanie odpowiedniej diety.

Hipoglikemia reaktywna — objawy

Hipoglikemia występuje, gdy poziom cukru spada poniżej zalecanej normy. Glukoza spełnia ważną funkcję w naszym organizmie, ponieważ jest jednym z głównych dostarczycieli naszej energii. Wahania poziomu cukru często występują u osób z cukrzycą, jednak może wystąpić również u osób niecierpiących na cukrzycę.  Dowiedz się więcej, czym jest hipoglikemia reaktywna. 

Do najczęstszych objawów hipoglikemii reaktywnej należą:

  • senność;
  • spadek energii;
  • drżenie mięśni;
  • ogólne rozedrganie wewnętrzne;
  • mroczki przed oczami;
  • szybsze bicie serca;
  • głód;
  • niepokój;
  • drażliwość;
  • powiększenie źrenic;
  • mrowienie w ustach;
  • mdłości.

W poważniejszych stanach niedoboru cukru mogą wystąpić omdlenia, bełkotliwa wymowa, rozmyte lub podwójne widzenie, padaczka.

O hipoglikemii reaktywnej możemy mówić, gdy poziom cukru we krwi po posiłku spadnie poniżej 70 mg/dl.

Osoby z wahaniem poziomu cukru we krwi powinny się zaopatrzyć w dobrej jakości glukometry, a także paski do pomiaru. Wszystkie to znajdziesz w sklepie internetowym www.diabetyk24.pl. Ponadto znajdziesz tu różne potrzebne akcesoria dla cukrzyków, a także fachową literaturę.

Hipoglikemia reaktywna — dieta

Objawy hipoglikemii reaktywnej można szybko zniwelować poprzez zmiany diety i nawyków żywieniowych. Najczęściej ulgę przynosi zjedzenie czegoś słodkiego lub napicie się słodkiego napoju. Gdy pod ręką nie mamy słodyczy, można zjeść łyżeczkę cukru.

Warto zastosować tu „zasadę 15-15”, która polega na zjedzeniu 15 g szybko działających węglowodanów, a następnie po 15 minutach sprawdzeniu, czy poziom cukru wzrósł. Jeśli poziom cukru jest zbyt mały, powtórz cykl od nowa.

Szybko  działające węglowodany:

  • banany
  • syrop klonowy
  • syrop owocowy
  • miód
  • cukier
  • sok pomarańczowy
  • winogrona
  • rodzynki

Gdy objawy ustąpią, zjedz mały posiłek (może być nawet kanapka), aby zapobiec wzrostowi glukozy we krwi.

Dieta osób z napadami hipoglikemii reaktywnej powinna zawierać:

  • chude białko;
  • produkty pełnoziarniste;
  • warzywa i owoce;
  • niskotłuszczowy nabiał.

W diecie należy ograniczać produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ powodują one szybki wzrost stężenia cukru we krwi, który następnie szybko on spada. Zaleca się spożywanie mniejszych porcji, a częściej. Przekąski powinny być bogate w białko i błonnik. Odstęp między posiłkami powinien być nie dłuższy niż 3 godziny. Unikać należy spożywania alkoholu na pusty żołądek i unikać należy kolorowych drinków.

Przeczytaj również — Przepisy dla osób z hipoglikemią reaktywną.

W profilaktyce hipoglikemii reaktywnej bardzo ważną rolę odgrywają również ćwiczenia. Aktywność fizyczna podnosi ilość glukozy we krwi, a tym samym pomaga stabilizację insuliny.

Hipoglikemia reaktywna — leczenie

Leczenie głównie opiera się na zmianie diety i nawyków żywieniowych. Jednak jeśli przyczyna powstawania hipoglikemii reaktywnej jest poważniejsza, być może będą potrzebne ostrzejsze, poważniejsze środki zaradcze.

W zależności od możliwej przyczyny leczenie może obejmować usunięcie częściowe trzustki, lub usunięcie insulinoma, czyli guza insulinowego.

[Głosów:3    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ