Hipoglikemia reaktywna jest hipoglikemią poposiłkową i charakteryzuje się spadkiem glukozy we krwi po jedzeniu. Najczęściej objawy pojawiają się w ciągu 4 godzin po jedzeniu. Hipoglikemia reaktywna nie ma powiązania z cukrzycą. Dowiedz się więcej, jakie objawy daje hipoglikemia reaktywna i jak ją skutecznie leczyć oraz jak jej przeciwdziałać.
Przyczyna powstania hipoglikemii reaktywnej nie jest do końca poznana, chociaż powiązanych jest z nią kilka schorzeń. Leczenie skupia się głównie na wyrównaniu poziomu cukru we krwi, poprzez stosowanie odpowiedniej diety.
Hipoglikemia reaktywna — objawy
Hipoglikemia występuje, gdy poziom cukru spada poniżej zalecanej normy. Glukoza spełnia ważną funkcję w naszym organizmie, ponieważ jest jednym z głównych dostarczycieli naszej energii. Wahania poziomu cukru często występują u osób z cukrzycą, jednak może wystąpić również u osób niecierpiących na cukrzycę. Dowiedz się więcej, czym jest hipoglikemia reaktywna.
Do najczęstszych objawów hipoglikemii reaktywnej należą:
- senność;
- spadek energii;
- drżenie mięśni;
- ogólne rozedrganie wewnętrzne;
- mroczki przed oczami;
- szybsze bicie serca;
- głód;
- niepokój;
- drażliwość;
- powiększenie źrenic;
- mrowienie w ustach;
- mdłości.
W poważniejszych stanach niedoboru cukru mogą wystąpić omdlenia, bełkotliwa wymowa, rozmyte lub podwójne widzenie, padaczka.
O hipoglikemii reaktywnej możemy mówić, gdy poziom cukru we krwi po posiłku spadnie poniżej 70 mg/dl.
Osoby z wahaniem poziomu cukru we krwi powinny się zaopatrzyć w dobrej jakości glukometry, a także paski do pomiaru. Wszystkie to znajdziesz w sklepie internetowym www.diabetyk24.pl. Ponadto znajdziesz tu różne potrzebne akcesoria dla cukrzyków, a także fachową literaturę.
Hipoglikemia reaktywna — dieta
Objawy hipoglikemii reaktywnej można szybko zniwelować poprzez zmiany diety i nawyków żywieniowych. Najczęściej ulgę przynosi zjedzenie czegoś słodkiego lub napicie się słodkiego napoju. Gdy pod ręką nie mamy słodyczy, można zjeść łyżeczkę cukru.
Warto zastosować tu „zasadę 15-15”, która polega na zjedzeniu 15 g szybko działających węglowodanów, a następnie po 15 minutach sprawdzeniu, czy poziom cukru wzrósł. Jeśli poziom cukru jest zbyt mały, powtórz cykl od nowa.
Szybko działające węglowodany:
- banany
- syrop klonowy
- syrop owocowy
- miód
- cukier
- sok pomarańczowy
- winogrona
- rodzynki
Gdy objawy ustąpią, zjedz mały posiłek (może być nawet kanapka), aby zapobiec wzrostowi glukozy we krwi.
Dieta osób z napadami hipoglikemii reaktywnej powinna zawierać:
- chude białko;
- produkty pełnoziarniste;
- warzywa i owoce;
- niskotłuszczowy nabiał.
W diecie należy ograniczać produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ powodują one szybki wzrost stężenia cukru we krwi, który następnie szybko on spada. Zaleca się spożywanie mniejszych porcji, a częściej. Przekąski powinny być bogate w białko i błonnik. Odstęp między posiłkami powinien być nie dłuższy niż 3 godziny. Unikać należy spożywania alkoholu na pusty żołądek i unikać należy kolorowych drinków.
Przeczytaj również — Przepisy dla osób z hipoglikemią reaktywną.
W profilaktyce hipoglikemii reaktywnej bardzo ważną rolę odgrywają również ćwiczenia. Aktywność fizyczna podnosi ilość glukozy we krwi, a tym samym pomaga stabilizację insuliny.
Hipoglikemia reaktywna — leczenie
Leczenie głównie opiera się na zmianie diety i nawyków żywieniowych. Jednak jeśli przyczyna powstawania hipoglikemii reaktywnej jest poważniejsza, być może będą potrzebne ostrzejsze, poważniejsze środki zaradcze.
W zależności od możliwej przyczyny leczenie może obejmować usunięcie częściowe trzustki, lub usunięcie insulinoma, czyli guza insulinowego.