4 mity na temat cholesterolu

W ostatnich latach tak wiele się mówi o cholesterolu, że niemal każdy z nas powinien o nim wiedzieć wszystko. Niestety, wciąż krąży o nim wiele mitów, które mogą uniemożliwić lub opóźnić jego leczenie wielu osobom. Jakie mity pojawiają się najczęściej? Co musisz wiedzieć, aby uporać się z nim najszybciej? Poznaj 4 mity na temat cholesterolu.

MIT 1: Istnieje tylko zły cholesterol

Cholesterol może być dobry i zły. Ale nawet ten zły jest ważny dla naszego organizmu – jest składnikiem błon komórkowych, jest niezbędny do produkcji hormonów nadnercza, płciowych i D3, ważny również dla mózgu. Jego nadmiar jest niebezpieczny. Ponadto istnieje również zdrowy cholesterol HDL (w porównaniu do LDL), który jest drogocenny dla naszego ciała.

Mit 2: O cholesterol mogą się martwić osoby po 30-tce

Sięgnijmy do wiedzy ekspertów – „Wszyscy w wieku między 16. a 30. rokiem życia powinni zmierzyć poziom cholesterolu. To pozwoli określić ich bazowy poziom cholesterolu i jego ewentualne zmiany w późniejszym czasie. Wszystkim od 45. roku życia rekomenduje się zmierzenie cholesterolu raz na  3 lata…” ( źródło: vitabuerlecithin.pl). Wynika z tego, że nawet jeśli jesteś nastolatkiem, o cholesterolu powinieneś myśleć.

Mit 3: Jeśli zdrowo się odżywiam i ćwiczę, to cholesterol mnie nie dotyczy

Może, ale nie musi tak być. Zła dieta i brak aktywności fizycznej to główne przyczyny powstawania cholesterolu, ale nie wszystkie. Jest nimi również stres, palenie papierosów, picie nadmiernej ilości alkoholu oraz czynniki genetyczne. Ponadto zdrowa dieta, która jednak przynosi zbyt dużą podaż kalorii (np. dużo owoców, orzechów) może również prowadzić do nadwagi i podwyższonego cholesterolu.

Mit 4: Wystarczy ograniczyć tłuszcz

Bardzo wiele osób myśli błędnie, utożsamiając podwyższony poziom cholesterolu tylko i wyłącznie z dietą obfitującą w tłuszcze. Nic bardziej mylnego – jest jeszcze jeden winowajca – cukier. Przyjrzy się uważnie swojej diecie. Jeśli jest w niej dużo słodyczy, ciast, przetworzonych produktów, białej mąki, to nie tylko będziesz miał wysoki poziom złego cholesterolu, ale i również trójglicerydów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ