W naszych kuchniach znajdujemy przynajmniej jeden słoik miodu. W łazience zaś korzystamy z kosmetyków, w których jednym ze składników jest miód. I wreszcie nie omieszkamy korzystać z suplementów diety zawierających w swoim składzie pszczele produkty. Zapominamy jednak o tym, że poza miodem powinniśmy się przyjrzeć bliżej właściwościom pyłku pszczelego. To wartościowy produkt o walorach odżywczych, który uzyskiwany jest dzięki pszczołom.
Jak powstaje pyłek pszczeli
Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, a następnie mieszają go ze śliną bądź nektarem i formują w kuleczki. W takiej postaci są one przenoszone przez odnóża. Pyłek może mieć różną powierzchnię, zarówno chropowatą, jak i lepką – jest to zależne od rośliny, z jakich jest on zbierany. Z tego samego powodu pyłek ma odmienne kolory.
Skład i właściwości pyłku pszczelego
W pyłku pszczelim znajdujemy niemalże wszystkie substancje, które są niezbędne organizmowi ludzkiemu. To dlatego ten produkt uzyskiwany dzięki pszczołom, znajduje swoje miejsce w suplementach diety, dostępnych np. w sklepie NajlepszyAloes.pl. I z tego samego powodu mówi się o nim fontanna młodości lub ambrozja bogów, a jako suplement sam w sobie, pyłek używany jest już od bardzo dawna.
W pyłku kwiatowym znajdujemy bardzo duże ilości białka. Ponadto kwasy tłuszczowe, w tym 6 nasyconych i 3 nienasycone. Skład obfituje w cukry proste i złożone, których ilość zależy od kwiatów służących do zbierania pyłku. Produkt ten wyróżnia się obecnością co najmniej 18 witamin, 25 składników mineralnych i 11 enzymów. Nie sposób zapomnieć o związkach fenolowych, antocyjanidynach czy katechinach.
Takie bogactwo składu wpływa na szerokie spektrum działania pyłku kwiatowego. Wskazuje się na jego właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne czy ochronne dla wątroby.
Stosowanie pyłku pszczelego
Ze względu na skład i działanie pyłku pszczelego, poleca się stosowanie go w okresach odczuwanych spadków odporności. Jest on bowiem w stanie wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz wzmacnianie naturalnych barier ochronnych organizmu.
Pyłek pszczeli może uzupełniać dietę osób intensywnie trenujących, ale i tych, którzy są narażeni na wzmożony wysiłek psychiczny. Szczególnie zaś w okresie jesienno-zimowym, kiedy to organizm najczęściej zmaga się z atakami chorobotwórczych drobnoustrojów.
Pyłek można spożywać codziennie przez 2-3 miesiące. To sprawdzona metoda na poprawę odporności oraz odżywienie organizmu. Warto jednak pamiętać, by zaczynać od niewielkich ilości, dla przekonania się, że nie dochodzi do uczulenia. Jeśli nie pojawiają się żadne niepokojące objawy, śmiało można wprowadzić do swojej diety pyłek pszczeli – jako dodatek do jogurtów, samodzielnie spożywany w ilości 1 łyżki dziennie bądź będący składnikiem innych produktów, np. miodu.
Jeśli zależy nam na zdrowiu, wzmocnieniu, ale naturalnymi sposobami, skorzystajmy z właściwości i możliwości, jakie oferuj pyłek pszczeli.