zmniejszanie żołądka

Operacja pomniejszenia żołądka to jeden ze sposobów, który jest stosowany w przypadku zbyt dużej masy ciała. Sama operacja polega na znacznym zmniejszeniu żołądka i dłuższej perspektywie spadku masy ciała.

Na czym polega zmniejszanie żołądka?

Pomniejszenie żołądka, czyli inaczej operacja bariatryczna, polega na zmniejszeniu objętości żołądka. Odbywa się to w różny sposób. Po pierwsze, można żołądek zmniejszyć za pomocą specjalnej, czasowej lub założonej na stałe opaski (tak zwanego bypassa żołądkowego) lub za pomocą mankietowej resekcji żołądka, czyli poprzez wycięcie znacznej jego części. W każdym przypadku zabieg ten wymaga specjalnej diety. Zmniejszanie żołądka wykonane z pomocą clinicforyou.pl gwarantuje bezpieczeństwo i profesjonalizm. Dobór diety można tam skonsultować ze specjalistą lub lekarzem prowadzącym zabieg. Będąc w dobrych rękach, masz pewność, że dieta, którą zastosujesz pozwoli Ci przejść zabieg operacją i bezproblemowo.

Jaka dieta przed zabiegiem zmniejszania żołądka?

Przed samym zabiegiem zmniejszenia żołądka należy powoli przygotowywać się do zmian w diecie, jakie nastąpią po operacji. W tym czasie duży nacisk powinniśmy kłaść na stosowanie diety niskokalorycznej i nie dopuszczenie do powiększenia wątroby, co mogłoby znacznie utrudnić zabieg. Dlatego też zaleca się na dwa tygodnie przed operacją przejście w miarę możliwości na dietę płynną. Nie powinno się jednak w tym czasie rezygnować z protein, warto więc postawić na produkty mleczne. Zaleca się jednak przede wszystkim dietę niskokaloryczną, a to właśnie z uwagi na zmniejszenie wątroby.

Przed operacją zmniejszenia żołądka powinno się jeść małe porcje co 3-4 godziny. Ważne jest także regularne nawadnianie organizmu. Przed zabiegiem zaleca się także bezwzględną rezygnację z alkoholu, należy również zaopatrzyć organizm w witaminy, zwłaszcza D, B12, wapń, magnez i żelazo.

Jaka dieta po zmniejszaniu żołądka?

Po zabiegu zmniejszenia żołądka będziemy musieli przyzwyczaić się do nowej rzeczywistości. Tłusta dieta i obfite posiłki odejdą w niepamięć; wraz z operacją wkraczamy w świat zdrowego żywienia. Pierwsze dni po zabiegu powinny przede wszystkim oscylować wokół nawodnienia organizmu. Pijmy wtedy dużo wody i stosujmy dietę płynną. Przyjmowanie płynów powinno zwiększać się sukcesywnie po 3 dniach. Wtedy też stopniowo należy wprowadzać do swojej diety mleko i jego przetwory lub odżywki białkowe. Po około 14 dniach należy wprowadzić dietę papkowatą, która w dużej mierze bazuje na warzywach. Po jakimś czasie stopniowo możemy rozszerzać dietę, przez cały czas musi być to jednak dieta lekkostrawna, oparta na gotowanych warzywach oraz, stopniowo, produktach białkowych. Porcje przede wszystkim powinny być niewielkie, i w miarę możliwości, częste.

O dokładną dietę powinni zadbać specjaliści z kliniki, w której wykonywany był zabieg. Dokładną listę ze wskazaniami należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ