Hummus-wartość odżywcza dla osób odchudzających się

Hummus od kilku dobrych lat staje się coraz popularniejszy w naszym kraju.Jest on tradycyjnym daniem bliskowschodniej kuchni,a głowny jego skład to ciecierzyca oraz sezamowa pasta tzw.tahini. Do tych składników można dodać także czosnek,oliwę z oliwek ew.wodę,sok z cytryny oraz dowolne przyprawy..Można stworzyć różne rodzaju hummusu .

Powstają też bardzo różne wariacje na ten temat, czyli na przykład jest to hummus w którym ciecierzyca jest zastępowana soczewicą, albo nawet bobem czy fasolą – o tym jednak będzie później, na razie skupmy się więc na oryginalnej wersji tejże potrawy.

Na początek należy zacząć od ugotowania świeżej ciecierzycy (można też oczywiście użyć już gotowej ciecierzycy prosto z puszki). Surową ciecierzycę trzeba jakiś czas namoczyć, najlepiej nawet przez całą noc – dzięki temu szybciej się ona ugotuje a także, dodatkowo, w gotowanej wodzie pozostaną te substancje odpowiadające za ewentualne gazy, które niestety też często nas dręczą po wielokrotnym spożyciu na przykład strączkowych warzyw.

Natomiast po namoczeniu taką prawie gotową ciecierzycę należy dokładnie wypłukać i ugotować, najlepiej z niewielkim dodatkiem kminku, który może nada
jej dodatkowego aromatu i będzie także przeciwdziałał wzdęciom. Do takiego ugotowanego warzywa wystarczy następnie dodać pastę sezamową oraz także pozostałe składniki, już według uznania, a następnie dokładnie zblendować. W taki właśnie sposób otrzymamy pyszną pastę, którą możemy wykorzystać w różnych celach. Na przykład do posmarowania pieczywa, albo jako nadzienie do naleśników czy też dip do warzyw lub krakersów.

Hummus jest także popularnym daniem wśród osób będących na diecie odchudzającej ze względu na to, że składa się on głównie z ciecierzycy – warzywa, które jest bogate w żelazo, ale także potas, fosfor oraz różne witaminy z grupy B. Ponadto ciecierzyca obfituje także w cenny błonnik, który jest bardzo pożądanym składnikiem odżywczym podczas stosowania diety, ponieważ wspomaga on pracę naszego układu pokarmowego, a także powoduje uczucie sytości, dzięki czemu po prostu jemy mniej. Błonnik także przyspiesza pozbywanie się tłuszczu z naszego organizmu, a także skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Hummus-wartość odżywcza dla osób odchudzających się

Innym podstawowym składnikiem pasty hummus jest tahini – czyli inna pasta przygotowana z ziaren sezamu. Tenże sezam jest bogatym źródłem wapnia oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych, których to nasz organizm niestety nie produkuje, a są mu one jednak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Dużą wartość odżywczą oraz smak hummusu można jeszcze poprawić, dodając do tejże pasty swoje ulubione przyprawy oraz zioła na przykład natkę pietruszki, a także kolendrę oraz czosnek, koper albo paprykę.

Jeśli jednak ktoś niezbyt przepada za ciecierzycą, może także użyć innego warzywa strączkowego jako tej właśnie bazy do hummusu. Doskonałą alternatywą dla ciecierzycy jest bób – jest on bardzo bogaty właśnie w te same składniki odżywcze co sama ciecierzyca, a jest on o wiele mniej kaloryczny. Natomiast innymi zamiennikami bazy hummusu mogą być fasola, albo soczewica czy też groch. Ten ostatni jest między innymi składnikiem pasty fava – pysznej greckiej potrawy, która jest właśnie odpowiednikiem naszego hummusu.

Dip z cieciorki może zapoczątkować właśnie w Tobie miłość do różnych zasad zdrowego odżywiania. Hummus w sposób tradycyjny przygotowuje się w okolicach basenu Morza

Śródziemnego a także na Bliskim Wschodzie, a już od dawna przecież wiadomo, że taka dieta śródziemnomorska jest w zasadzie jedną z najzdrowszych. Poza tym taka pyszna warzywna pasta jest świetnym zamiennikiem dla wielu niezdrowych przekąsek. Zamiast niezdrowych fastfoodów przygotuj sobie miseczkę hummusu po czym zjedz go z różnymi świeżymi warzywami. Takiego dipu rodem z Bliskiego Wschodu można także używać zamiast zwykłego majonezu do kanapek, albo przygotować pyszny i niecodzienny dressing do sałatki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ