Jeszcze kilkanaście lat temu choroby cywilizacyjne takie jak miażdżyca czy cukrzyca były charakterystyczne dla osób w podeszłym wieku. Niestety ta przypadłość ulega zmianie i dzisiaj chorują na te choroby już osoby młode. Życie w ciągłym stresie, pośpiechu, napięciu, ogranizoczny ruch fizyczny a przede wszystkim zła dieta spowodowały epidemię chorób cywilizacyjnych wśród młodych osób.

Nie zdawanie sobie sprawy z konsekwencji jakie wynikają z pojawienia się pierwszych objawów chorób może doprowadzić do rozwinięcia się choroby. Jedną z chorób cywilizacyjnych jest miażdżyca. Jest to choroba, która atakuje układ krążenia. Choroba ta polega na stwardnieniu ścianek naczyń krwionośnych, przede wszystkich chodzi tu o tętnice. Wraz z postępowaniem choroby tętnicy stają się coraz mniej drożne. Skutkiem czego zmniejsza się przepływ krwi przez tętnice. A to z kolei prowadzi do niedotlenienia wszystkich tkanek w całym organizmie.

Nie wolno bagatelizować pierwszych objawów chorobowych. Należy przysłuchiwać się swojemu organizmowi, ponieważ niekiedy banalne oznaki mogą nam już wskazać na chorobę. Miażdżyca w pierwszych fazach choroby daje małe objawy lub nawet występuje bezobjawowo. Dopiero później występują takie objawy jak: choroba niedokrwienna serca, zaburzenia związane z przepływem krwi w mózgu czy kończynach. Ostatnią fazą choroby jest nagłe zamknięcie się drogi przepływu krwi w tętnicy. Co prowadzi do wystąpienia zawału lub udaru mózgu.

Co prowadzi do miażdżycy? Skumulowanie się takich czynników jak: dieta bogata w tłuszcze a uboga w błonnik, stały, regularny, intensywny stres, cukrzyca, palenie papierosów, otyłość prawdopodobnie doprowadzi do powstania miażdżycy. Jest to bardzo poważna choroba, ponieważ już według danych WHO miażdżyca jest przyczyna prawie jednej trzeciej zgonów na całym świecie.
Nawet osoby zdrowie powinny zadbać o profilaktykę w działaniu antymiażdżycowym. Zatem trzeba kontrolować zawartość cholesterolu we krwi oraz uprawiać regularnie sport. Warto też wzbogacić swoją dietę o składniki, które naturalnie obniżają cholesterol we krwi. Są to: siemię lniane, soja, czosnek, jabłka, oliwa, awokado, grejpfrut, ryby morskie.

Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto dbać o zdrowie już wtedy kiedy jeszcze jesteśmy zdrowi i nie martwić się później o konsekwencje chorobowe.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ