Jaki miód na przeziębienie

Miód jest ceniony od stuleci. Jego prozdrowotne właściwości nie są znane tylko nam współcześnie żyjącym, ale były oczywistością także dla naszych mam, babć i pokoleń wstecz. Na bazie tego cennego produktu powstawały liczne specyfiki, które przede wszystkim miały pomóc w nabywaniu odporności, ale także i w stanach chorobowych. Wielu osobom znany jest, chociażby syrop z miodu i cebuli, podawany w czasie przeziębienia, a czasem nawet grypy, przez doświadczone w tym temacie osoby.

Jakie właściwości posiada miód?

Miód sam w sobie wykazuje między innymi działanie przeciwzapalne, antybiotyczne oraz wykrztuśne. Wraz z nim do organizmu przenika witamina A, C i E. Zawiera on także enzymy oraz związki polifenolowe. Można go zatem stosować przede wszystkim profilaktycznie, aby wzmocnić swój układ odpornościowych i uchronić się przed infekcjami lub ostatecznie lepiej sobie z nimi poradzić.

Jakie rodzaje miodów są polecane na przeziębienie?

Są to ogólne właściwości miodów, jednak na rynku nie występuje tylko jeden konkretny rodzaj, a wiele rodzajów. Niektóre z nich wykazują zdecydowanie lepsze i skuteczniejsze działanie właśnie wtedy, gdy zmagamy się z przeziębieniem. W ramach walki z chorobą warto stosować między innymi miód lipowy, który dostępny jest w sklepie internetowym https://wcinaj-miod.pl/. Wykazuje on silne działanie przeciwgorączkowe oraz napotne. Działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo.

Wartym uwagi w tym zakresie jest także miód gryczany. Wspomaga on układ odpornościowy i posiada także właściwości antybiotyczne. W walce z przeziębieniem i grypą można stosować również miód akacjowy. Jest on szczególnie lubiany przez dzieci, ze względu na swój wyjątkowo dobry smak.

Stany gorączkowe pomaga zwalczyć także miód malinowy. Podobnie jak miód lipowy, on także działa napotnie. Wpływa on także na zregenerowanie się organizmu i wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych.

Z czym warto łączyć miód?

Miód podczas przeziębienia warto spożywać z dodatkami, przykładowo z cytryną lub imbirem. Zaleca się również picie ciepłego mleka z miodem, dodatkiem masła oraz czosnku. Warto pamiętać o tym, aby nie dodawać miodu do gorącego płynu, ponieważ traci on wówczas swoje właściwości. Do mikstur z miodem można również dodawać kurkumę lub rozgrzewający cynamon.

By spożywać go regularnie, najlepiej jest zastąpić nim cukier. Dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy może wydawać się to istotną zmianą w kaloryczności ich codziennej diety. Warto zatem wiedzieć, że miód ma około 300 kcal w 100 gramach. Charakteryzuje się zatem dość wysoką kalorycznością, jednak w łyżeczce jest tylko kalorii już jedynie 70. Nie muszą one zatem drastycznie wpływać na wagę oraz sposób odżywiania. Miód będzie oczywiście o wiele zdrowszym rodzajem słodzika niż zwykły cukier, w szczególności biały.

Miodem można także dosładzać ciasta, pić go z mlekiem, zjadać z porcją lodów. Ważne jest bowiem spożywanie go systematycznie, aby wzmocnić swój układ odpornościowy.

Ważną cechą miodu jest jego naturalność. W walce z infekcjami warto na samym początku zwracać przede wszystkim uwagę na środki, które mogą być stosowane w bezpieczny sposób. Miód może być z powodzeniem jedzony zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Nie ma także żadnych przeciwwskazań do tego, aby spożywały go kobiety będące w ciąży i matki karmiące. Jest zatem naturalnym antybiotykiem i świetnie radzi sobie z pierwszymi symptomami przeziębienia. Najskuteczniejsze działanie ma on jednak w połączeniu z innymi składnikami, powszechnie stosowanymi w okresach jesienno-zimowych, będących typowo chorobowymi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ