Dlaczego warto regularnie spożywać ostropest plamisty?

0
77

Rośliny lecznicze są znane w naszym kraju od pokoleń. Lata temu kobiety wykorzystywały w kuchni miętę, rumianek czy melisę. Także dzisiaj herbaty ziołowe są chętnie wybierane. Oprócz tych już wymienionych, równie popularny jest ostropest plamisty.

W Polsce i na świecie

Ostropest plamisty występuje głównie w pobliżu Morza śródziemnego, ale można go spotkać także w Polsce. Roślina ta doskonale radzi sobie w polskim klimacie. Z wyglądu może on nieco przypominać oset. Ma piękny fioletowy kolor, a jego liście są oznaczone plamkami w białym odcieniu.

Właściwości prozdrowotne

Każda herbata ziołowa wpływa na organizm w swój oryginalny sposób. Melisa uspokaja, mięta pomaga przy bólach brzucha, a ostropest plamisty ma całą listę wartych uwagi właściwości. Jego cechą szczególną jest wysoka zawartość sylimaryny. Występuje ona w nasionach tej rośliny i ma bardzo dobry wpływ na człowieka. Wspomaga ona bowiem regenerację wątroby i usuwanie toksyn z organizmu. Napar z ostropestu plamistego jest zalecany szczególnie osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, bądź mają jakiekolwiek problemy z wątrobą. Co ciekawe, używają go także osoby, które leczą się z alkoholizmu.

Zaparzanie naparu

Obecnie przygotowanie naparu z ostropestu plamistego jest bardzo proste. W większości sklepów można kupić to zioło w postaci herbaty ekspresowej. Warto jednak wybierać produkty wysokiej jakości. Firma Herbapol w linii „Zielnik polski” posiada herbatę z ostropestu składającą się jedynie z ziela i owoców tej rośliny. Napar należy parzyć pod przykryciem przez około dziesięć minut. Gotowy może mieć nieco gorzkawy smak, można go jednak osłodzić dodając miód.

Nie dla każdego

Choć ostropest plamisty ma wiele prozdrowotnych właściwości, nie wszyscy mogą go spożywać. Kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią, powinny go unikać lub stosować jedynie po konsultacji z lekarzem. Lepiej nie podawać go także małym dzieciom.

Napar z ostropestu oczyszcza organizm i pozwala mu się zregenerować. Włączenie go do codziennej diety jest więc bardzo dobrym pomysłem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ