Co to są katechiny?

Jednym z największych i najczęstszych oczekiwań dotyczących produktów spożywczych jest to, aby dawały nam one młodość i zdrowie. Poszukiwany jest więc często złoty środek, który w doskonały sposób uzupełni odpowiednią pielęgnację naszego ciała oraz aktywny tryb życia. Jednym z właśnie takich środków, które możemy swobodnie stosować na co dzień są właśnie katechiny. Katechiny są to substancje chemiczne, które należą do grupy polifenoli.

Oznacza to, że są naprawdę silnymi przeciwutleniaczami. Warto jednak skupić się na przybliżeniu ich najbardziej korzystnych dla zdrowia funkcji. Bowiem ich działanie jest bardzo skomplikowane, dlatego skupimy się wyłącznie na najważniejszych funkcjach.

Jak to właśnie często z przeciwutleniaczami bywa – wykazują one silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Oznacza to, że dzięki takim działaniom opóźniamy procesy starzenia w organizmie oraz wypłukujemy wszelkie metale ciężkie, czyli oczyszczamy organizm z toksyn. Różne badania przeprowadzone na przestrzeni wielu ostatnich lat wykazują, że częste spożywanie właśnie katechin zdecydowanie obniża ryzyko zachorowań na różne choroby serca oraz naczyń krwionośnych. Zalecane są one między innymi dla osób z problemami zakrzepicy, czy też miażdżycy lub nadciśnieniem. Latem katechiny pochłaniają nadmiar promieniowania UV, co jest korzystne dla nszej skóry.

Natomiast jesienią oraz zimą wzmacniają naszą mniejszą odporność. Zwłaszcza wszyscy cukrzycy powinni zainteresować się powyższymi produktami, ponieważ to właśnie dzięki katechinom obniża się poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Normują one również wskaźnik HOMA, co może zadowolić niemalże każdą osobę cierpiącą na insulinooporność.

Co to są katechiny?

Wbrew pozorom katechin jest naprawdę sporo , a więc wybór produktów, które dostarczają nam katechin jest bardzo szeroki. Często jednak spożywamy jakiś produkt, wcale nie zdając sobie sprawy z jego ozdrowieńczej mocy.

Produkty zawierające katechiny to:

-Zielona herbata – najlepiej ekstrakt z Camelia Sinesis. Jest to magiczny napar, który zawiera w swoim składzie aż 80% katechin. Dlatego więc zajmuje najwyższe, pierwsze miejsce na przedstawionej liście.

-Bób – W nim można znaleźć katechiny, które właśnie przede wszystkim są w żywności pochodzenia roślinnego. Dlatego naa szczycie listy znajdziemy rośliny strączkowe: bób, soczewica czy zwykła fasola zawierają około 45mg katechin w 100g produktu.

-Czekolada – Niestety, to nie znaczy, że od dziś można zajadać się słodyczami. Oznacza to po prostu, że wybór czekolady minimum 70%-owej jest po prostu świetnym uzupełnieniem naszej codziennej diety, bowiem to właśnie w kakao znajdziemy aż 61mg katechin.

-Wino – Jest to z pewnością dobra wiadomość dla gorących fanów czerwonego wina – tak, właśnie ono także zawiera antyoksydanty, a jeden kieliszek do obiadu jest świetnym rozwiązaniem na to aby zachować młodość.

-Jabłka oraz Maliny – Tutaj mamy remis – około 40mg katchin w 100g produktu. Nie dość, że owoce są bardzo smaczne, to z ogromną dawką witamin i zapewniające nam zdrowie.

Jest to więc idealne połączenie.

Najbogatszymi jednak źródłami katechin są właśnie pyszne herbaty. Zarówno zwykła herbata czarna, jak i zielona, która posiada także mnóstwo innych prozdrowotnych właściwości zawierają duże ilości katechin. Prozdrowotne właściwości katechin polegają między innymi na działaniu ściągającym, w smaku natomiast są one raczej cierpkie i gorzkawe. Warto pamiętać o tym, że właśnie katechiny podobnie jak inne związki polifenoli charakteryzują się także silnym działaniem antyoksydacyjnym. Z tego względu ich główna rola w procesie spalania kalorii polega głównie na przyspieszeniu tempa metabolizmu spoczynkowego w organizmie, czyli wtedy, kiedy to nasze ciało znajduje się w spoczynku.

Dlatego warto spożywać katechiny w różnych postaciach.

[Głosów:2    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ