Choroby cywilizacyjne a odpowiednia dieta

Niewłaściwa dieta przyczynia się do niemal 11 mln zgonów rocznie na całym świecie, co oznacza, że pochłania więcej ofiar niż palenie papierosów. Niezdrowe jedzenie może bowiem prowadzić do cukrzycy, insulinooporności, dny moczanowej, choroby wieńcowej i otyłości. Sprawdź, jak zdrowo się odżywiać, aby zapobiegać chorobom cywilizacyjnym!

Jak dieta wpływa na nasze zdrowie?

Choroby cywilizacyjne nazywa się często epidemią XXI wieku. Najczęściej stwierdza się je w krajach rozwijających się i wysoko rozwiniętych. To niezakaźne choroby, wywołane niezdrowym stylem życia, które dotyczą osób w różnym wieku. Coraz częściej rozpoznaje się je nie tylko u dorosłych, lecz także dzieci i młodzieży.

Nieprawidłowa dieta przyczynia się m.in. do otyłości, cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej i nadciśnienia tętniczego. Zwiększa również ryzyko zachorowania na depresję, chorobę wieńcową i miażdżycę. Do chorób cywilizacyjnych zaliczamy też:

  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • depresję,
  • chorobę Hashimoto,
  • osteoporozę,
  • choroby układu oddechowego,
  • zaburzenia przewodu pokarmowego (np. IBS).

Badacze apelują, że w ciągu ostatnich 30 lat wskaźniki otyłości potroiły się u dzieci, podwoiły u dorosłych, z kolei u młodzieży wzrosły aż czterokrotnie.

Choroby cywilizacyjne – jak im zapobiegać?

Zastanawiasz się, jak możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe? Przede wszystkim połącz zdrową, zbilansowaną dietę z regularną aktywnością fizyczną. Poszukaj też skutecznych sposobów radzenia sobie ze stresem. Możesz słuchać relaksującej muzyki, wziąć odprężającą kąpiel, wybrać się na długi spacer lub ćwiczyć jogę – sprawdź, co najlepiej działa u Ciebie i praktykuj wybrane metody.

Badania dowodzą, że zbilansowana dieta wegetariańska (lub zawierająca niewielkie ilości mięsa) jest bogata w błonnik pokarmowy, minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze. Niskotłuszczowe posiłki mogą znacznie obniżyć poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Jakie produkty warto wykreślić ze swojej diety?

Typowa dieta zachodnia zawiera mnóstwo kalorii, tłuszczów nasyconych, soli i dodawanych cukrów, brakuje w niej natomiast błonnika, wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin. Wspomniany model żywienia bazuje na smażonych, tłustych i odzwierzęcych produktach, jednocześnie nie dostarcza odpowiedniej ilości warzyw, owoców i zdrowych ziaren.

Czerwone mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają dużo tłuszczów nasyconych, w związku z tym podnoszą poziom cholesterolu we krwi. W konsekwencji taki sposób odżywiania zwiększa ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy, zawału serca, udaru mózgu czy nowotworów złośliwych.

 Jak wygląda profilaktyka chorób cywilizacyjnych?

Jeszcze dwadzieścia temu cukrzycę typu 2 rzadko diagnozowano u osób poniżej 40. roku życia. Obecnie coraz choruje na nią coraz więcej nastolatków. Dobra wiadomość jest taka, że diabetycy i pacjenci ze stanem przedcukrzycowym mogą skutecznie zapobiegać i kontrolować cukrzycę poprzez dietę. Należy z niej wyeliminować rafinowaną, wysokoprzetworzoną żywność oraz słone i słodkie przekąski.

Przygotowując jadłospis, warto w nim uwzględnić produkty pełnoziarniste, orzechy, warzywa, pestki i rośliny strączkowe. W zdrowej diecie powinny też zagościć owoce, oleje roślinne i ryby. Proponowane produkty dostarczają dużo błonnika, polifenoli i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Pamiętaj, aby codziennie pić przynajmniej 2 l wody dziennie, dzięki czemu właściwie nawodnisz organizm.

Jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy ani czasu na komponowanie jadłospisu, gotowanie i przyrządzanie posiłków, zamów catering dietetyczny. Dzięki temu codziennie dostaniesz pyszne posiłki pod wskazany adres. Jeżeli chcesz smacznie i zdrowo zjeść, a do tego nie musisz wykluczać ze swojego jadłospisu żadnych składników, wybierz zbilansowaną dietę standard. Decydując się na takie rozwiązanie, możesz być pewny, że dostarczasz organizmowi odpowiednią ilość kalorii, błonnika, witamin, minerałów, mikro- i makroelementów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ