Brokuł – właściwości, jak gotować, z czym łączyć?

Brokuły to bardzo popularne oraz zdrowe warzywa. Ich jedzenie niesie ze sobą wiele korzyści. Brokuły mają właściwości, które pomogą spalić tłuszcz, dlatego to doskonały składnik każdej diety dla osób pracujących nad swoją sylwetką. Jednak wcześniej warto poznać ich właściwości.

Brokuły świetnie wspomagają odchudzanie

Brokuły zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego (2,6 g na porcję), więc doskonale sprawdzą się w czasie diety. Warto pamiętać, że błonnik zapewnia uczucie sytości i po jego spożyciu nie będziemy przez dłuższy czas odczuwać głodu. Dlatego brokuły warto jeść w czasie odchudzania. Kolejną ich zaletą jest bardzo niska kaloryczność, 100 gram tego warzywa zawiera jedynie 34 kalorie.

Bogaty skład brokułów

Brokuły mają nie tylko mało kalorii, ale też tłuszczu i cholesterolu, w dodatku zawierają mnóstwo korzystnych substancji. Przede wszystkich w brokułach znajdziemy witaminę C, która pomaga przyswajać żelazo odpowiedzialne za odporność organizmu. Znajdziemy w nich też witaminę K zapobiegającą powstawaniu zakrzepów. Kolejne dobroczynne składniki brokuł to wapń wspomagający kości oraz potas odpowiadający za ciśnienie krwi. Brokuły pomogą również zapobiegać zawałom serca oraz udarom mózgu, a to wszystko dzięki zawartości kwasu foliowego i witaminy B6. Warto też pamiętać, że te warzywa są bardzo ważny źródłem sulforafanu, czyli enzymu działającego antyrakowo i antybakteryjnie.

Brokuły są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne

Niestety, zdrowe rzeczy często nie mają zbyt dobrego smaku. Zupełnie inaczej jest z brokułami. Dlatego można je jeść na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się w zupach, zapiekankach oraz koktajlach. Świetnie też łączą się z jajkami oraz pomidorami. Brokuły to też dobry składnik do sałatek lub zapiekanek. Jak widzicie, jest wiele możliwości przyrządzenia brokułów, a wszystko zależy od naszym upodobań. Trzeba pamiętać, że brokuły najlepiej jeść regularnie. Najlepiej spożywać 2-3 razy w tygodniu w porcjach o wielkości od 100 do 250 gram.

Brokuł – właściwości, jak gotować, z czym łączyć?

Jak przyrządzać brokuły?

Warto też pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych mają surowe brokuły. Dlatego warto je wykorzystać jako składnik surówek lub koktajli. Możemy je też gotować, ale trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować, bo mogą stracić wartości odżywcze. Najlepiej gotować na parze przez 3-4 minuty lub w wodzie przez 2-5 minut, tak aby były lekko chrupiące.

Brokuły możemy też smażyć, ale trzeba to robić w odpowiedni sposób, czyli w niskich temperaturach i maksymalnie do 3 minut. W ten sposób zachowają 2/3 cennych minerałów.

Propozycje dań z brokuła

Brokuły w serze – składniki:
Makaron penne 200 g
brokuł 1 szt
pieprz szczypta
sól szczypta
ser 100 g
oliwa
śmietana 100 ml

Sposób przygotowania:

Makaron należy gotować w lekko osolonej wodzi. Brokuł trzeba pokroić, a następnie ugotować. Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę oliwy, do tego dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie dodajemy brokuł i wszystko razem na patelni mieszamy. Ser kroimy w drobne kawałki, dodajemy na patelnię i mieszamy razem z brokułem, śmietaną, dodajemy przyprawy. Sos z brokułem tak długo mieszamy na patelni aż ser całkowicie się roztopi.

Brokuły zapiekane z czerwoną fasolką – składniki:

1 puszka czerwonej fasolki
1 średni brokuł
4 ząbki czosnku
oliwa
ocet winny
1 puszka czerwonej fasolki
1 średni brokuł
4 ząbki czosnku
oliwa
ocet winny

Sposób przygotowania:

Wyrzucamy fasolkę na sitko, spłukujemy i odcedzamy, a brokuły gotujemy w osolonej wodzie 3 min. Do żaroodpornego naczynia wlewamy na dno cienką warstewkę oliwy, wsypujemy fasolkę, dodajemy 2 ząbki czosnku, brokuły i doprawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220 st.C) na 5-7 min.

Na co zwracać uwagę przy zakupie brokułów?

Warto też zwracać dokładną uwagę, jakie warzywa kupujemy. Najlepiej wybierać brokuły o jednolitym kolorze. Warto też zwrócić uwagę, czy są odpowiednio zapakowane. Powinny być w woreczku bez dostępu powietrza, wtedy można je przechowywać w lodówce przez około 10 dno. Jednak najlepiej spożywać je w ciągu 3-4 dni od zakupu, ponieważ później mogą stracić witaminę C.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ